Εγγραφή

Ιστολόγιο

1 Δεκ 2007

Πώς να στείλετε μια διαδρομή

Ωραία. Κάνατε την εκδρομή (ή το καθήκον) σας, κουραστήκατε, μαυρίσανε τα πόδια σας, και έχετε ένα καλό αποτέλεσμα μέσα στο GPS. Τώρα θα πρέπει να περάσετε τα δεδομένα από το gps στον υπολογιστή και να τα στείλετε για δημοσίευση. Η διαδικασία είναι η εξής (οι οδηγίες είναι για GPS της Garmin, αλλάξτε τον τύπο αν το δικό σας είναι άλλο):

Χρειάζονται:

  • Συσκευή GPS. Θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη στο δυαδικό (binary) προτόκολλο κι όχι στο NMEA.
  • Υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο.
  • Το πρόγραμμα gpsbabel . Το gpsbabel κατεβάζει τις διαδρομές (tracks) από το gps σε ένα αρχείο στον υπολογιστή. Είναι ανοιχτό λογισμικό και χρησιμοποιείται για μετατροπές αρχείων που προκύπτουν από gps σε διάφορους τύπους.
  • Καλώδιο σύνδεσης του GPS με τον υπολογιστή.
  • και αν θέλετε να δείτε τοπικά τι έχετε καταγράψει, το πρόγραμμα Google Earth
Ακολουθήστε τις οδηγίες του προγράμματος gpsbabel για περισσότερες λεπτομέρειες. Για τη δημιουργία ενός αρχείου kml (δείτε εδώ τι είναι) ανοίξτε ένα παράθυρο εντολών και δώστε την εξής εντολή:
gpsbabel -t -i garmin -f /dev/ttyS0 -F fire.kml \
     -o kml,points=0,labels=0,units=m
Αν είστε στα Windows, τότε τρέξτε το πρόγραμμα GPSBabelGUI.exe που κατεβάσατε προηγουμένως, τσεκάρετε το τετραγωνάκι device και ρυθμίστε την είσοδο στο Garmin serial/USB protocol, τη θύρα επικοινωνίας (εδώ COM6:) εκεί που το έχετε συνδέσει, τη μορφή του αρχείου εξόδου στο Google Earth (Keyhole) Markup Language, και το όνομα του αρχείου (εδώ fire.kml) όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:


Στη συνέχεια, πατώντας το εικονίδιο Options, ρυθμίστε τις παραμέτρους εξόδου όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:


Για να στείλετε το αρχείο kml που δημιουργήσατε με την παραπάνω διαδικασία, χρησιμοποιείστε τη φόρμα που εμφανίζεται στη σελίδα του Τήλαφου όταν πατήστε "Στείλτε μια νέα καταγραφή" στη στήλη "ΠΕΡΙΟΧΕΣ".

Εάν έχετε ρυθμίσει ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον υπολογιστή σας θα ανοίξει ένα παράθυρο όπου πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία της καταγραφής και να επισυνάψετε το αρχείο kml που δημιουργήσατε. Η κωδικοποίηση των χαρακτήρων είναι UTF-8.

Σε περίπτωση που δεν ανοίγει η φόρμα, η διεύθυνση για να στείλετε το αρχείο, είναι tilaphos στο gmail τελεία com (γραμμένη έτσι από τον φόβο του spam: αντικαταστήστε το 'στο' με '@' και το 'τελεία' με '.' και μην ξεχάσετε το όνομά σας ή το ψευδώνυμό σας με το οποίο θα σας αποδίδεται η συνεισφορά ! ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: