Εγγραφή

Ιστολόγιο

20 Δεκ 2007

Γιατί στα καμένα



Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει κανείς τη θλίψη και την απόγνωση που δημιουργούν κάθε χρόνο οι δασικές πυρκαϊές και το δάσος που χάνεται, είναι να κάνει κάτι γι αυτό. Η ελεύθερη κυκλοφορία πληροφοριών σχετικά με τα δάση και τις πυρκαϊές είναι σημαντική συνιστώσα στη συνειδητοποίηση του προβλήματος. Έτσι, και επειδή η πολιτεία δεν παρέχει επαρκή στοιχεία, μεθόδους ή διευκολύνσεις, η προσπάθεια συγκέντρωσης καταγραφής και παρουσίασης καμένων περιοχών στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από εθελοντές. Η προσπάθεια αυτή επιχειρεί να δείξει ότι, για να υπάρξει πρακτικό αποτέλεσμα, σημαντικότερο ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας, παρά τα τεχνικά μέσα.

Τα αρχεία του Τήλαφου για τα καμένα είναι περιοχές που έχουν καταγραφεί επί τόπου, ενώ παρατίθενται και γεωγραφικά στίγματα πυρκαϊών του τελευταίου 48ώρου, όπως παρέχονται από το σύστημα FIRMS που αξιοποιεί δορυφορικές εικόνες του συστήματος MODIS της NASA. Τα στοιχεία των καμένων διατίθενται ελεύθερα, με άδεια GPL, σε μορφή αρχείων kml. Τα αρχεία kml μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα σε ψηφιακούς χάρτες στο διαδίκτυο αλλά και τοπικά απ' το πρόγραμμα Google Earth και άλλα.

Η διαδικασία της καταγραφής καμένων τόπων με GPS απαιτεί λίγες τεχνικές ικανότητες για τη ρύθμιση ενός GPS και ενός υπολογιστή, και θέληση για να διανύσει κανείς περπατώντας τα όρια των καμένων περιοχών στα δάση. Η οδοιπορία σε καμένες περιοχές δεν είναι ευχάριστη. Τις περισσότερες φορές δεν είναι ούτε εύκολη. Παρ' όλ' αυτά είναι εξαιρετική άσκηση για όσους από μας τρώμε τη ζωή μας στα γραφεία μπροστά σε χαρτιά, οθόνες και τηλέφωνα, και το πρακτικό της αποτέλεσμα είναι άμεσο και εμφανές.

Υπάρχουν ορειβάτες, φίλοι της πεζοπορίας και του δάσους, ή και σκέτοι λάτρεις της τεχνολογίας που έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και μπορούν να συνεισφέρουν. Πολίτες που κυκλοφορούν με GPS στην πόλη αλλά και ραδιοερασιτέχνες, χομπίστες κ.ά. μπορούν να βρουν μια χρήσιμη διέξοδο στο ενδιαφέρον τους συνεισφέροντας στην συλλογή δεδομένων. Η οργάνωση μιας καταγραφής απαιτεί εξοπλισμό, πόδια και μεταφορά προς και από τα σημεία εκκίνησης και τερματισμού, επομένως διαφορετικοί άνθρωποι μπορούν να συνεισφέρουν σε διαφορετικούς τομείς. Κάθε καταγραφή ορίου που είναι αξιοποιήσιμη, ακόμα και αυτές που δεν ολοκληρώνονται σε μία προσπάθεια λόγω του μεγάλου μήκους τους, είναι ευπρόσδεκτη και θα αποδίδεται ονομαστικά, τόσο στο ιστολόγιο αυτό όσο και μέσα στα αρχεία kml, σε αυτούς που την κατέγραψαν.

Ο Τήλαφος θέλει να είναι ένα διαδικτυακό σημείο συγκέντρωσης και διάθεσης μεθόδων και δεδομένων, όχι ένα ιστολόγιο έκφρασης περιβαλλοντολογικών ανησυχιών ή οικολογικών προτάσεων, για τα οποία υπάρχουν άλλοι πολύ πιο ειδικοί. Η τεχνολογία των ιστολογίων (blog) επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία, διευκολύνοντας τη συμμετοχή, την κυκλοφορία προτάσεων και την οργάνωση δράσεων για τα τεχνικά θέματα που πραγματεύεται.

Προφανώς μια τέτοια προσπάθεια δεν θα έχει το ίδιο (ή καν) νόημα αν η ίδια η πολιτεία αναλάβει τη συστηματική συλλογή και την ελεύθερη διάθεση τέτοιων δεδομένων στο διαδίκτυο.

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, στα άρθρα "Πως να ρυθμίσετε το GPS σας" και "Πως να στείλετε μια διαδρομή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: