Εγγραφή

Ιστολόγιο

14 Δεκ 2007

Πως να ρυθμίσετε το GPS σας

Η περιγραφή που αφορά ένα μικρό φορητό GPS geko 301 της Garmin. Η διαδικασία ρύθμισης είναι περίπου ίδια και για άλλα GPS της Garmin ή και άλλων κατασκευαστών.

Τα γεωγραφικά στοιχεία που συγκεντρώνει ο Τήλαφος είναι σε datum WGS84. Όλες σχεδόν οι συσκευές GPS που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ρυθμισμένες αρχικά σε αυτό. Κατά πάσα πιθανότητα δεν χρειάζεται να ρυθμίσετε τίποτε για το datum.

Η καταγραφή των διαδρομών γίνεται με το GPS στη λειτουργία TRACK RECODRING. Επιλέξτε την οθόνη TRACKS

και την οθόνη ρυθμισης των επιλογών

Για να μειωθούν τα σημεία που καταγράφονται χωρίς να μειώνεται η ποιότητά της καταγραφής, επιλέξτε την καταγραφή κατά τακτή απόσταση

και μια μικρή απόσταση, όπως π.χ. 5μ
Όταν είστε έτοιμοι και στη θέση που θέλετε να αρχίσετε την καταγραφή, αρχίστε την καταγραφή.

Σταματήστε την καταγραφή σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε, ώστε να μη μπερδεύονται οι καταγραμμένες διαδρομές με διαδρομές επιστροφής ή άλλες αδιάφορες, πατώντας το OFF

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σχόλια και μερικές συμβουλές για το GPS
---------------------------------------

Πως λειτουργεί το GPS;

Το διαδίκτυο βρίθει πληροφοριών για το πώς λειτουργεί το GPS! Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κατανοήσετε την βασική αρχή λειτουργίας του ;-)


Ορολογία

Η ορθή μετάφραση του ακρωνύμου GPS (=Global Positioning System) είναι Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού και αναφέρεται στο σύστημα εντοπισμού που συστοιχειώνουν και υποστηρίζουν οι δορυφόροι GPS. Το σωστό είναι λοιπόν να κάνουμε λόγο για δέκτες GPS ή συσκευές υποστηριζόμενες από το GPS.


Γενικά

* Είναι σημαντικό να προσχεδιάζεται η εξόρμηση με έναν δέκτη GPS. Αν όχι όλες, οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές προσφέρουν τη δυνατότητα να "στήσει" ο χρήστης έναν πίνακα στον οποίο θα αποθηκευτούν τα διάφορα "αντικείμενα" είτε αυτά είναι σημειακά, είτε γραμμικά, είτε επιφάνειες (κλειστά πολύγωνα) καθώς επίσης και τα σχετικά μετα-δεδομένα. Παράδειγμα μπορεί να είναι η κατηγορία του δρόμου (Α, Β, Γ) ή η περιγραφή μιας σημειακής εγγραφής (π.χ. σταυροδρόμι). Έτσι θα είναι η συσκευή σε ετοιμότητα για την εγγραφή οποιουδήποτε αντικειμένου.

* Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να φωτογραφίζετε τα σημεία τα οποία καταγράφεται. Από τη θέση μέτρησης ενός σημείου φωτογραφίστε προς τις τέσσερις κατευθύνσεις του ορίζνοτα.

* Σημειώνεται για κάθε σημειακή καταγραφή τον αριθμό κάθε φωτογραφίας (και τον προσανατολισμό της). Όλες οι σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές προσφέρουν την δυνατότητα ηχητικού σχολίου (ίσως και γραπτού).

* Προσπαθείστε να κρατάτε τον δέκτη με ελαφρά τεντωμένο το χέρι μπροστάς σας. Όχι πολύ κοντά στο σώμα σας και όχι πολύ χαμηλά.


Πρακτικές συμβουλές

* Για τον προσδιορισμό ενός σημείου στο χώρο με σχετικά μεγάλη ακρίβεια χρησιμοποιώντας έναν δέκτη GPS είναι εξ´ ορισμού απαραίτητο ο δέκτης να "βλέπει" τουλάχιστον 4 δορυφόρους. Όσο περισσότεροι είναι οι δορυφόροι που “βλέπει” η συσκευή τόσο μεγαλύτερη η ακρίβεια των μετρήσεων. Και όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος παραμονής σε ένα σημείο (άρα μεγαλύτερος ο αριθμός των μεμονωμένων μετρήσεων) τόσο μεγαλύτερη είναι η τελική ακρίβεια. Ως εκ τούτου, όταν η “ακρίβεια” των μετρήσεων είναι το ζητούμενο τότε:

α. Είναι σημαντικό να ρυθμίσετε τον δέκτη να εγγράφει σημεία μόνο όταν βλέπει τουλάχιστον 5 ή περισσότερους δορυφόρους. Αναζητήστε στο εγχειρίδιο χρήσης ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

β. Αν τα αντικείμενα καταγραφής είναι σημεία (και όχι “διαδρομές” ή “πολύγωνα”) για την ακριβή μέτρηση ενός σημείου είναι απαραίτητο να γίνουν πολλές μετρήσεις απλά παραμένοντας αμετακίνητοι στο ίδιο σημείο τουλάχιστον για 5 λεπτά.

γ. Αν τα αντικείμενα καταγραφής είναι “γραμμικά” τότε είναι συνήθως αρκετό να ορίσετε την απόσταση εγγραφής ανά σημείο σε 10 ή ακόμη και 15 μέτρα.

* Προτιμήστε ένα βαρόμετρο (αλτίμετρο) χειρός για την εκτίμηση υψομετρικών θέσεων. Η εκτίμηση των υψομετρικών θέσεων με έναν δέκτη GPS έχει ως σημείο αναφοράς το ελλειψοειδές που χρησιμοποιεί η συσκευή (συνήθως το ελλειψοειδές WGS84 αν έχετε ρυθμίσει την εγγραφή στο datum WGS84) και όχι τη στάθμη της θάλασσας. Οι διαφορές των ενδείξεων ενός δέκτη GPS από τις πραγματικές τιμές μπορεί να αγγίξουν έως και 100μ.

* Σε μη προσβάσιμα σημεία ή σημεία “κρυμμένα” από φυσικά εμπόδια (π.χ. κλαδιά δέντρων, ψηλοί και πυκνοί θάμνοι) όπου και η λήψη σήματος από τους δορυφόρους είναι ασθενής, μπορεί κανείς να εφαρμόσει την τεχνική "Offset GPS measurement". Η τεχνική βασίζεται στην παραδοχή ότι η απόσταση μεταξύ δυο παράλληλων (το γεωγραφικό πλάτος) παραμένει σταθερή σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη.

α. [Έστω x0,y0 (γεωγρ. πλάτος και μήκος) το μη προσβάσιμο σημείο] Προσδιορίζουμε τον πραγματικό βορρά με τη χρήση μιας πυξίδας και μετακινούμαστε πάνω στον άξονα Βορρά - Νότου (διατηρώντας σταθερό το γεωγραφικό μήκος). Σε κάποιο σημείο με "ανοιχτό ουρανό" πραγματοποιούμε την μέτρηση με τον δέκτη GPS και σημειώνουμε το γεωγραφικό πλάτος x1 του σημείου (καθώς επίσης και το αν μετακινηθήκαμε προς το Βορρά ή προς το Νότο).

β. Μετράμε την απόσταση "A" από το σημείο μέτρησης (x1,y0) μέχρι το μη προσβάσιμο σημείο (x0,y0) και την διαιρούμε με τον αριθμό 110.000.

γ. Αφαιρούμε αν μετακινηθήκαμε βόρεια το αποτέλεσμα της διαίρεσης (A/110.000) από το x1 ώστε να προκύψει η εκτίμηση του x0. Προσθέτουμε αν μετακινηθήκαμε νότια το αποτέλεσμα της διαίρεσης στο x1.

Ανώνυμος είπε...

Σαν ένα μικρό συμπλήρωμα στο όσα είπαν οι προηγούμενοι φίλοι παραθέτω και ένα σύνδεσμο που εξηγεί τη λειτουργία του GPS:

http://www.explain.gr/articles/gps/gps.php

Ελπίζω να βοηθήσει!