Εγγραφή

Ιστολόγιο

28 Αυγ 2008

Ο Καθεδρικός και το Παζάρι της πολιτικής ΙΙΙ: Ο οικοΤόπος στο Παζάρι

Υπολογίζοντας στην ανεκτικότητα του Παζαριού σε δοκιμές, ο Τήλαφος ετοίμασε ένα datablog για την δημιουργία ενός περιβαλλοντικού χάρτη της Ελλάδας με την καταγραφή περιβαλλοντικών προβλημάτων από τους πολίτες. Ο οικοΤόπος είναι κάτι σαν aggregator για περιβαλλοντικές ειδήσεις, με γεωγραφική αναφορά: κάθε πληροφορία αρχειοθετείται με βάση το είδος του προβλήματος και τον τόπο όπου συμβαίνει. Οι πληροφορίες μπορούν να προέρχονται από παρατηρήσεις αναγνωστών ή από ειδήσεις σε ιστοσελίδες τρίτων. Ιστολόγια ή ιστοσελίδες που έχουν θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, μπορούν να αναρτούν στον οικοΤόπο συνοπτικές περιγραφές με συνδέσμους προς τις ειδήσεις τους, δίνοντας στους αναγνώστες του οικοΤόπου ή τους χρήστες της ροής του (feed) τη δυνατότητα να τις επισκεφτούν για να διαβάσουν ολόκληρα τα άρθρα στις σελίδες τους.

Τον οικοΤόπο δεν τον ενδιαφέρει η επισκεψιμότητά του, αφού δεν περιέχει πολιτικό κους-κούς ή απόψεις, και δεν ασχολείται με την υπόλοιπη επικαιρότητα. Τον ενδιαφέρει όμως πάρα πολύ η συμμετοχή των πολιτών στη συλλογή της πληροφορίας που καταγράφει και, κυρίως, η χρήση τους από όσο το δυνατόν περισσότερους, παντελώς ελεύθερα, μέσω του feed που λειτουργεί σαν web sevice.

Από την πρώτη σελίδα του οικοΤόπου:

Στον οικοΤόπο κατασκευάζουμε έναν μεγάλο χάρτη με περιβαλλοντικά προβλήματα απ' όλη την Ελλάδα.

Για να γίνει αυτό, βοηθάμε να συγκεντρωθούν τοπικές περιβαλλοντικές πληροφορίες μαζεύοντάς τες από ανθρώπους που τις γνωρίζουν ή από τις καθημερινές ειδήσεις. Όποιος θέλει, μπορεί να συνεισφέρει και τις δικές του πληροφορίες. Τις πληροφορίες αυτές μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ελεύθερα και όποιος άλλος τις χρειάζεται.

Για να δειτε χάρτες με τις πληροφορίες, πατήστε το εικονίδιο που υπάρχει δίπλα στον κάθε τίτλο ή δείτε έναν μεγάλο χάρτη με τα τελευταία περιβαλλοντικά προβλήματα που καταγράφηκαν.

Για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες του οικοΤόπου στη δική σας ιστοσελίδα ή blog, διαβάστε εδώ.

Για την πολιτική συλλογής και διάθεσης των πληροφοριών, διαβάστε εδώ.


Τι κερδίζουν οι χρήστες από τον οικοΤόπο;

Οι απλοί επισκέπτες: βρίσκουν ένα διαδικτυακό χώρο με συγκεντρωμένα ανά νομό, δήμο, και είδος περιβαλλοντικά προβλήματα, που μπορούν με μεγάλη ευκολία να δουν σε ηλεκτρονικούς χάρτες.

Οι περισσότερο συνειδητοποιημένοι επισκέπτες: Μπορούν με πολύ απλό τρόπο, να προσθέσουν κάποιο πρόβλημα που οι ίδιοι γνωρίζουν, να ανακτήσουν το σύνολο των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί για έναν τόπο και να το προωθήσουν στις τοπικές ή εθνικές αρχές απαιτώντας τη λύση τους.

Οι ιστολόγοι ή αυτοί που διατηρούν ιστοσελίδες με περιβαλλοντολογικό περιεχόμενο: Δίνοντας μια μικρή παράγραφο και τον σύνδεσμο προς την σελίδα τους όπου περιγράφεται το πρόβλημα με το εργαλείο εισαγωγής πληροφοριών ecoTopos, και χωρίς καν να επισκεφτούν τη σελίδα του datablog, κάνουν γνωστό σε περισσότερους το πρόβλημα και ταυτόχρονα αυξάνουν τις επισκέψεις στις σελίδες τους.

Οι της τοπικής αυτοδιοίκησης: Επισκεπτόμενοι τον οικοΤόπο μπορούν να ανακτήσουν καταλόγους με το σύνολο των καταγραμμένων προβλημάτων της περιοχής ευθύνης τους, να τους χρησιμοποιήσουν για τον προγραμματισμό των ενεργειών τους κ.λ.π. Σε ιδανικότερες καταστάσεις, συμβάλλουν και οι ίδιοι στη συγκέντρωση των προβλημάτων.

Ο οικοΤόπος άνοιξε, επισκεφτείτε τον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: