Εγγραφή

Ιστολόγιο

17 Μαρ 2009

Σταματάει η ροή του οικοΤόπου

Παρατήρησα το Σαββατοκύριακο που πέρασε μια αισθητική αλλαγή στη ροή του οικοΤόπου: οι σειρές με τους τίτλους των συμβάντων απέχουν περισσότερο απ' ότι παλαιότερα. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα παρέμβασης και τροποποίησης του κώδικα αυτού του εργαλείου (δεν επιτρέπονται πια uploads στο googlepages), το γεγονός αυτό ήταν περίεργο.

Λίγο προσεκτικότερη ανάλυση έφερε στην επιφάνεια την πραγματική αιτία: Η Google, θέλοντας να συλλέξει πληροφορίες κίνησης για τα αρχεία που εξυπηρετούνται από την υπηρεσία της googlepages που αντικαθίσταται, φαίνεται ότι άρχισε να εισάγει δικό της κώδικα, ο οποίος στέλνεται από το domain

http://res1.blogblog.com/

και έχει URL όπως το παρακάτω:
http://res1.blogblog.com/tracker/4885978358550257714-8580558779545791088.gif?l=eco-topos.blogspot.com

Ο ξένος κώδικας εισάγει μία εικόνα gif με διαστάσεις 1x1 px στη σελίδα των όσων χρησιμοποιούν την 'ειδική' ροή του οικοΤόπου και το αποτέλεσμα είναι εμφανές στις σελίδες που την φιλοξενούν. Και ναι μεν είμαστε συνηθισμένοι στην παρακολούθηση, αλλά η εισαγωγή ξένου κώδικα σε javascript άλλου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη οδηγεί αναγκαστικά στην παύση της λειτουργίας της 'ειδικής' ροής του οικοΤόπου με τη σημερινή της μορφή, αφού ούτε ο κώδικάς που βρίσκεται στο Googlepages μπορεί πια να αλλάξει (μπορεί μόνον να σβηστεί), ούτε και φαίνεται να υπάρχει τρόπος να εμποδιστεί η εισαγωγή του ξένου κώδικα μαζί με τη ροή.

Σχετικό μήνυμα έχει ήδη σταλεί σε όσους χρησιμοποιούν την ειδική ροή του οικοΤόπου. Η ροή θα μείνει "ζωντανή" για λίγες ημέρες ακόμα ώστε να κάνουν τις παρατηρήσεις τους όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα.

Ο οικοΤόπος θα παραμείνει σε λειτουργία. Η ροή Atom ή RSS του οικοΤόπου δεν επηρεάζεται από τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: