Εγγραφή

Ιστολόγιο

31 Δεκ 2008

1 χρόνος Τήλαφος

Στις 20 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκε 1 χρόνος λειτουργίας του Τήλαφου. Όπως δήλωνε στο παρθενικό άρθρο, ο Τήλαφος ήθελε να είναι ένας διαδικτυακός τόπος συγκέντρωσης και διάθεσης μεθόδων και δεδομένων. Ξεκίνησε με την επιθυμία να επενδυθεί ένα μέρος του ελεύθερου προσωπικού χρόνου, που ξοδεύονταν ούτως ή άλλως στο πληκτρολόγιο ή στη φύση, με τρόπο που να απέδιδε κάτι χρήσιμο και σε άλλους ανθρώπους, πάνω στα πρότυπα των ιδεών και της λειτουργίας του ανοιχτού λογισμικού. Η πιθανότητα να βρεθούν καθ' οδόν συνοδοιπόροι ήταν μια προστιθέμενη αξία στο εγχείρημα.

Θερμές ευχαριστίες για τη συναρπαστική blogο-χρονιά που πέρασε πηγαίνουν σε όσους βοήθησαν στην καταγραφή στοιχείων για τα datablog, χωρίς τους οποίους ο Τήλαφος θα ήταν μια πολύ μοναχική προσπάθεια. Αυτοί είναι οι:

Καλλιόπη Χαρκιανάκη, Ανώνυμος, antigold, Νίκος Αλεξανδρής, fotis, Παντελής, χειμερινοι κολυμβητες Αντιπαρου, Michalis, antiparos-blog, η Τοξότισσα, stavrinho, G. Tsolakis, Antuan, stefan, inlovewithlife, giannis, dim.alexandris, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, kamena voyrla blogger, andriana, apneagr, melitis ΠΗΝΕΙΑΣ, Jon.

Ο Τήλαφος οφείλει επίσης πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους χρησιμοποιούν τα δεδομένα του και σε όσους αναφέρονται σε αυτά.

Ακολουθεί ένας απολογισμός του 2008 για τον Τήλαφο και τα datablog σε αριθμούς:

Στοιχεία κόστους

Η λειτουργία του Τήλαφου θα ήταν αδύνατη χωρίς την ύπαρξη των εργαλείων του και των υποστηρικτικών εφαρμογών (back-end), για τις οποίες έχει δαπανηθεί σημαντικός αριθμός ανθρωποωρών. Ένα μέτρο της οικονομικής αξίας και των παραμέτρων του κόστους δημιουργίας έργων λογισμικού προσφέρει το μοντέλο υπολογισμού COCOMO (COnstructive COst MOdel) που χρησιμοποιείται και από αρκετές εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού (δες π.χ. το Ohloh). Μερικά οnline εργαλεία για τον υπολογισμό των παραμέτρων κόστους με το μοντέλο COCOMO είναι της NASA (απλό), του πολυτεχνείου USC Viterbi (πλήρες).

Για όσους ενδιαφέρονται για μια εκτίμηση του κόστους δημιουργίας του Τήλαφου σύμφωνα με το μοντέλο COCOMO, τα παρακάτω στοιχεία θα φανούν χρήσιμα. Η εκτίμηση των μεγεθών είναι συντηρητική.


Development mode: Organic
Γραμμές τελικού πρωτότυπου χειρόγραφου κώδικα javascript, χωρίς σχόλια (client side): 6461
Γραμμές τελικού πρωτότυπου χειρόγραφου κώδικα TCL (server side + back-end): 2474
Χρόνος ανά εγγραφή (μέσος όρος): 5'
Πρόσθετος χρόνος ανά εγγραφή ΦΕΚ με χάρτες (μέσος όρος): 7'
Υπολογιζόμενο σύνολο ωρών εισαγωγής στοιχείων (με διορθώσεις): 322
Τιμή ανθρωποώρας εισαγωγής δεδομένων: 9€
Μισθός senior μηχανικού-προγραμματιστή (πηγή Ohloh): 55000€


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
  • Τα μεγέθη που αφορούν την αρθογραφία του Τήλαφου δεν περιλαμβάνονται.
  • Ο χρόνος για το στήσιμο και τη μορφοποίηση του Τήλαφου, των datablog και των υποστηρικτικών server και εφαρμογών του back-end (NATURA, FIRMS, TOPOS), για τη συλλογή των δεδομένων τους, όπως και ο χρόνος για τη συγγραφή οδηγιών δεν περιλαμβάνονται.
  • Τα μεγέθη του τελικού καθαρού κώδικα δεν περιλαμβάνουν τις αναθεωρήσεις (revisions/versions) συντήρησης και βελτίωσης του κώδικα.
  • Λειτουργικά κόστη (DSL, ΔΕΗ, εξοπλισμός, συντήρηση, backup κ.λ.π.) δεν περιλαμβάνονται.

Στατιστικά στοιχεία

(Λεπτομερή στατιστικά αναδασωτέων εδώ)

Σύνολο επισκέψεων σελίδων (page hits): 60937
Αναρτήσεις άρθρων: 126
Αρχεία KML+KMZ: 88
Καταγραφές αναδασωτέων: 2472
Χάρτες αναδασωτέων: 810
Καταγραφές περιβαλλοντικών προβλημάτων: 251
Καταγραφές θερμών συμβάντων (αυτόματα): 933
Σύνολο συμμετοχών στην εισαγωγή δεδομένων: 26



Σύνολο πηγών δεδομένων οικοΤόπου: 98



ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: