Εγγραφή

Ιστολόγιο

31 Οκτ 2008

Πολιτική και διαμεσολάβηση

Για τους περισσότερους, πολιτική σημαίνει βραδινό δελτίο ειδήσεων, δημοσκοπήσεις και δηλώσεις ειδικών, επαφές υψηλού επιπέδου και δημοσιότητα, αιτήματα δι' αντιπροσώπων, κομματική πειθαρχία και αναμονή των εκλογών για μια καλύτερη μέρα και μοίρα.

Για κάποιους άλλους, πολιτική σημαίνει κυρίως μη διαμεσολάβηση. Σημαίνει ενασχόληση με την ουσία των προβλημάτων από τα ίδια τα πολιτικά υποκείμενα, τους πολίτες. Γι' αυτούς, πολιτική είναι οι ενέργειες των πολιτών που παράγουν αποτέλεσμα, κι όχι τα αποτελέσματα της διερμηνείας των απόψεών τους από διαμεσολαβητές.

Θα απορεί κανείς γιατί τόσα χρόνια η ανάγκη για ανοιχτή δημόσια πλήροφορία δεν έχει βρει αναγνώριση και ικανοποίηση στη χώρα μας. Η συζήτηση γι αυτήν δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε και η ανάγκη τοπική ελληνική ιδιαιτερότητα. Εν τω μεταξύ βέβαια, οι άλλοι έχουν κινήσει...

Όπως είπε πρόσφατα και ο φίλος Θανάσης Π., "δημοκρατία στο διαδίκτυο σημαίνει δημόσια πληροφορία από webservice". Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτήν τη φράση: δημόσια πληροφορία, απευθείας απ' την πηγή, χωρίς αστοχίες, αβλεψίες, ερμηνίες και παντοειδή σκόπιμα καρυκεύματα.

Ανοιχτή δημόσια πληροφορία σημαίνει κυρίως μή διαμεσολάβηση. Το άνοιγμα της δημόσιας πληροφορίας δεν το επιθυμούν κυρίως όσοι έχουν αναλάβει είτε αυτόκλητα είτε "ex officio" ρόλο διαμεσολαβητού και κεχαγιά του πολίτη.

Ή ρόλο μεσσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: