Εγγραφή

Ιστολόγιο

10 Οκτ 2008

Τι κάνουν οι άλλοι: Νομοθετικοί Σύνδεσμοι

Η Βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου άνοιξε μια νέα υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών για τη δημιουργία Νομοθετικών Συνδέσμων (Legislative Handles) σε νομικά κείμενα που διατίθενται από το διαδίκτυο.

Οι σταθεροί Νομοθετικοί Σύνδεσμοι είναι απαραίτητοι ώστε να είναι δυνατή η ακριβής αναφορά στη νομοθεσία με διαδικτυακούς συνδέσμους από βιβλιογραφίες, ηλεκτρονικούς καταλόγους, ιστοσελίδες, blog κ.λ.π. με τρόπο που δεν θα μεταβληθεί ή καταργηθεί στο μέλλον, αχρηστεύοντας έτσι τις αναφορές αυτές.

Το ελληνικό Εθνικό Τυπογραφείο παρέχει ήδη σήμερα συνδέσμους προς την ελληνική νομοθεσία που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Οι σύνδεσμοι αυτοί "δείχνουν" απ' ευθείας στο σώμα των κειμένων των ΦΕΚ, που είναι δωρεάν σε μορφή SVG, και προσφέρουν εξαιρετική υπηρεσία σε όποιον θέλει να παραπέμψει στο αυθεντικό κείμενο ενός νόμου, όπως δημοσιεύτηκε, κάτι ανάλογο δηλ. των αμερικανικών Νομοθετικών Συνδέσμων.

Για παράδειγμα, το ανάλογο των αμερικανικών Νομοθετικών Συνδέσμων για το Εθνικό Τυπογραφείο δημιουργείται ως εξής:

  • Γράφουμε τον εξυπηρετητή του Εθνικού Τυπογραφείου:
    http://www.et.gr
  • Γράφουμε την διαδρομή (path) της ενέργειας:
    /view_publication
  • το έτος της δημοσίευσης
    /2008
  • το τεύχος του ΦΕΚ (εδώ 10 για το τεύχος Α.Σ.Ε.Π.):
    /10
  • τον αριθμό του ΦΕΚ:
    /506
  • τη μορφή του ΦΕΚ:
    /text
  • και το σταθερό επίθεμα για τον εξυπηρετητή:
    ?form.submitted=True
  • δημιουργώντας έναν σύνδεσμο στο συγκεκριμένο ΦΕΚ ( εδώ Α.Σ.Ε.Π. 506/2008 ):
    http://www.et.gr/view_publication/2008/10/506/text?form.submitted=True
    ή
    http://www.et.gr/view_publication/2008/10/506/pdf?form.submitted=True
    για το ίδιο κείμενο σε μορφή PDF.

Αυτό που χρειάζεται να γίνει, και είναι τελείως ανέξοδο, είναι να εγγυηθεί το Εθνικό Τυπογραφείο ότι ο τρόπος αυτός αναφοράς στα ΦΕΚ δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει, ώστε οι αναφορές Νομοθετικών Συνδέσμων που δημιουργούνται σήμερα (π.χ. ο Τήλαφος-αναδασωτέα είναι γεμάτος με τέτοιες αναφορές) να είναι ασφαλείς για τα χρόνια που έρχονται. Και πιθανόν μια απλοποίηση του συνδέσμου με την απαλοιφή του επιθέματος "?form.submitted=True" ώστε να είναι πιο εύκολος και ευανάγνωστος ο σύνδεσμος.

Α, και κάτι άλλο: να παρέχεται το σώμα του ΦΕΚ δωρεάν για όλα τα ΦΕΚ σε μορφή κειμένου (text) και PDF, κι όχι μόνον σε SVG.

Δεν υπάρχουν σχόλια: