Εγγραφή

Ιστολόγιο

27 Μαΐ 2008

Καίγεται η θάλασσα; ανοιχτή δημόσια πληροφορία και αξιοπιστία

Η ελεύθερη κυκλοφορία της δημόσιας πληροφορίας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ευημερίας μιας κοινωνίας στο σύγχρονο περιβάλλον, γιατί διαχέει ένα βασικό κοινό αγαθό προς χρήση, χωρίς διακρίσεις, από όποιον το έχει ανάγκη. Η ύπαρξη εργαλείων αξιοποίησης και ελέγχου της δημόσιας πληροφορίας είναι σημαντική για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας της.


Η εικόνα του άρθρου είναι ένα παράδειγμα μέσα σε πολλά που αποδεικνύουν τα παραπάνω. Παρ' όλη την κατά κανόνα καλή ποιότητα στις κηρύξεις αναδασωτέων που δημοσιεύει το δασαρχείο Χαλκίδας, τα λάθη είναι μερικές φορές αναπόφευκτα. Η συνεισφορά του πολίτη στον έλεγχό της πληροφορίας όταν αυτή κυκλοφορεί ελεύθερα μπορεί να είναι σημαντική, προσφέροντας επί πλέον βοήθεια στο λιγοστό, για τις αυξημένες πολλές φορές ανάγκες, δημόσιο προσωπικό, αφού "όσο περισσότερα μάτια βλέπουν, τόσο καλύτερα".

Για να μην νομίζει κανείς ότι αυτά συμβαίνουν μόνον στην Ελλάδα, παραθέτω έναν σύνδεσμο για ένα σημαντικό λάθος της NASA στην καταχώριση δεδομένων θερμοκρασίας για τη Βόρεια Αμερική, που διορθώθηκε μετά την ανακάλυψή του από πολίτη, και ακύρωσε το ρεκόρ του 1998 σαν τη θερμότερη χρονιά στην ιστορία της Β. Αμερικής.

Ένα παράδειγμα εθελοντών που ελέγχουν τις εγκαταστάσεις των σταθμών μέτρησης θερμοκρασίας των Η.Π.Α. εδω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: