Εγγραφή

Ιστολόγιο

5 Μαΐ 2008

Ημερίδα ΤΕΕ για τις δασικές πυρκαϊές

Έγινε στο αμφιθέατρο του Υπ.Μεταφορών και Επικοινωνιών η ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ) με θέμα "Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών στην υπηρεσία της πρόληψης και της προστασίας του πολίτη και του οικοσυστήματος από τις δασικές πυρκαϊές".

Η ημερίδα ήταν αρκετά καλά οργανωμένη, με παρουσία του επιτρόπου της ΕΕ για θέματα περιβάλλοντος κ. Δήμα (κείμενο ομιλίας), του υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου, του Γ.Γραμματέα της Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας κ. Μουζά, καθηγητών πανεπιστημίων, ερευνητών και εταιρειών, αλλά η συμμετοχή ήταν μικρή (80-100 άτομα), παρά το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το θέμα αυτό.

Τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησαν ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση. Τις παρακάτω ερωτήσεις απηύθυνε ο Τήλαφος στους κυρίους Παυλόπουλο, Ασημακόπουλο και Μουζά.

Ερώτηση προς τον Ειδικό Γραμματέα Ψηφιακής Στρατηγικής του Υπουργείου Οικονομικών, καθ. Β.Ασημακόπουλο (απουσίαζε) ή την αντικαταστάτριά του κα Τσιγάνη (έφυγε μετά την παρουσίαση), και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Μουζά (ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την ημερίδα, τους διοργανωτές και το ακροατήριο, μέχρι το τέλος):
Με εξαίρεση την σύντομη αναφορά του προέδρου του ΤΕΕ στην ανάγκη κινητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των ενεργών πολιτών, το μέγιστο μέρος των ομιλιών αφιερώθηκαν στην περιγραφή πρωτοβουλιών και τεχνολογικών προτάσεων που αφορούν λειτουργίες και ενέργειες της διοίκησης. Όμως η επισήμανση του κ. J.S.Miguel της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το 95% των αιτιών των δασικών πυρκαϊών οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, προσδιορίζει το πεδίο στο οποίο πρέπει να εστιασθούν οι προσπάθειες πρόληψης, που δεν είναι άλλο από τις τοπικές κοινωνίες.

Είναι επομένως απαραίτητη και αναμενόμενη η ανάπτυξη δράσεων που βοηθούν στην ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών τους προς την κατεύθυνση της πρόληψης των δασικών πυρκαϊών.

Ποιές δράσεις προβλέπονται από την ΓΓΠΠ προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών και διάχυσης πληροφοριών και οδηγιών για τις ειδικές συνθήκες κάθε τόπου;
Ερώτηση προς τον κ. Μουζά, Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας:
Ποιο είναι το βάρος του παράγοντα "τοπική κοινωνία" στην αντιμετώπιση των κρίσεων; Με ποιο τρόπο αξιοποιεί η ΓΓΠΠ τον παράγοντα τοπική κοινωνία;
Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο (απεχώρησε μετά την έναρξη της ημερίδας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων):
Το 2007 και το 2008 (μέχρι και τον Απρίλιο) έγιναν στην Ελλάδα 1800 περίπου κηρύξεις αναδασωτέων εκτάσεων.

Ο νόμος του 1979 που προβλέπει τις αρμοδιότητες, τον τύπο και το περιεχόμενο των κηρύξεων που δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, δεν υποχρεώνει τα δασαρχεία να περιλαμβάνουν στο κείμενο των κηρύξεων συντεταγμένες των καμένων περιοχών και άλλων αναδασωτέων εκτάσεων, παρά μόνον ένα σχεδιάγραμμα. Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης είναι να υπάρχει ελλιπής τοπογράφηση των καμένων και αναδασωτέων εκτάσεων, αφού μόνον το 50% των δασαρχείων δημοσιεύει συντεταγμένες. Σε μερικούς μάλιστα νομούς (π.χ. Αττικής, Πειραιώς, Κεφαλληνίας κ.α.) όπου η υποχώρηση των δασικών εκτάσεων είναι σημαντική και η οικιστική πίεση μεγάλη, δεν γίνεται ΚΑΜΜΙΑ απολύτως τοπογραφική καταγραφή.

Έχει υπ' όψη του το ΥΠΕΣ το πρόβλημα με την μη υποχρεωτική αναγραφή συντεταγμένων στις κηρύξεις αναδασωτέων που δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, και πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει;
Οι απαντήσεις του ΓΓΠΠ κ. Μουζά (που ήταν φυσικά προφορικές και δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν επί τόπου) μαζί με το κείμενο των πρακτικών θα αναρτηθούν όταν δημοσιευτούν απ' το ΤΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: