Εγγραφή

Ιστολόγιο

22 Ιαν 2009

Περι προσδοκιών και ανταπόκρισης


Builders, από το Flickr
Με αφορμή το άρθρο του Στάθη Χαϊκάλη Για τους εγχώριους «Obama», δεν φθάνει η γοητεία. Να γιατί..., μεταφράζω απόσπασμα μιας είδησης από το Yahhoo news στην οποία παραπέμπει το άρθρο, και αφορά τη στάση του Ομπάμα απέναντι στα δημόσια δεδομένα, με την παρατήρηση ότι στη χώρα μας δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση από κανένα κόμμα για μια ανοιχτή πολιτική για τα δημόσια δεδομένα, παρά μόνον φιλολογικές διακηρύξεις μεμονωμένων βουλευτών.

Αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών χτίζεται από τα πριν, με πολιτικές δεσμεύσεις που συναντούν τις προσδοκίες τoυς και που υλοποιούνται χωρίς χρονοτριβή όταν έρθει η ώρα της εξουσίας.

Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί σε υποσχέσεις για μια διαφανή κυβέρνηση, ο Ομπάμα είπε ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ερμηνεύει τον νόμο για την ελευθερία της πληροφορίας. Είπε ότι δίνει εντολές σε δημόσιες υπηρεσίες που εγκρίνουν αιτήματα για πληροφορίες, να τείνουν προς την πλευρά της δημοσιοποίησης των πληροφοριών - να μην ψάχνουν για νομικές αιτίες παρακράτησής τους - πράγμα που αποτελεί τροποποίηση του παραδοσιακού τρόπου αξιολόγησής τους.

Επειδή απλώς μια κυβερνητική υπηρεσία έχει την νομική ισχύ να διατηρήσει πληροφορίες κρυφές δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε, είπε ο Ομπάμα. Δημοσιογράφοι και οργανώσεις που ενδιαφέρονται για τα δημόσια πράγματα συχνά χρησιμοποιούν το νόμο για να διερευνήσουν πώς και γιατί ελήφθησαν κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά συχνά παρακωλύονται, αφού οι υπηρεσίες επικαλούνται εξαιρέσεις από το νόμο.

"Για μεγάλο διάστημα έχει υπάρξει υπερβολικά πολλή μυστικότητα σε αυτήν την πόλη", είπε ο Ομπάμα.

Είπε ότι οι διαταγές που εξέδιδε την Τετάρτη δεν "θα κάνουν την Κυβέρνηση τόσο ειλικρινή και διαφανή όσο χρειάζεται να είναι", ούτε θα πάνε όσο μακριά θα ήθελε.

"Αλλά αυτά τα ιστορικά μέτρα σημαδεύουν την αρχή μιας νέας εποχής στην ανοιχτότητα της χώρας μας", είπε ο Ομπάμα. "Και θα κάνω κάτι, ελπίζω, για να γίνει η Κυβέρνηση άξια εμπιστοσύνης στα μάτια του αμερικανικού λαού, για τις ημέρες και εβδομάδες, μήνες και χρόνια που θα έρθουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: