Εγγραφή

Ιστολόγιο

19 Δεκ 2008

Δημόσια δεδομένα: υπάρχουν και θετικά νέα

Αν δεν παντρέψεις κι αν δεν χτίσεις, ζωή δεν ξέρεις τί θα πει
Παροιμία

Ας κάνουμε τη ζωή καλύτερη χτίζοντας τη συμμετοχή


Μια από τις εξαιρέσεις στην αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η πολιτεία στα θέματα των δημόσιων δεδομένων που δείχνει το δρόμο που μπορεί να ακολουθηθεί για να χτιστεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους πολίτες, είναι ο ιστότοπος του Υπουργείου Ανάπτυξης Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, fuelprices.gr που δημοσιεύει τιμές καυσίμων για όλη την Ελλάδα. Η κωδικοποίηση των νομαρχιών και των δήμων στην εφαρμογή ακολουθεί αυτήν της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πράγμα επίσης πολύ θετικό.

Ο ιστότοπος είναι μια προσπάθεια κάλυψης μέσω του διαδικτύου του προβλήματος της έλλειψης πληροφόρησης των καταναλωτών και βασίζεται σε αγορανομική διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική ενημέρωση του υπουργείου για κάθε αλλαγή της τιμής πώλησης των υγρών καυσίμων. Ο τρόπος ενημέρωσης των τιμών είναι πολύ απλός και γρήγορος (γίνεται online ή με SMS) και γι αυτό και η μη τήρηση του από τους πρατηριούχους είναι απολύτως αδικαιολόγητη.

Η προσπάθεια αυτή παροχής δημόσιων δεδομένων από την πολιτεία αξίζει διάδοσης και στήριξης. Όπως διαπιστώνω, πολλά πρατήρια δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί με την αγορανομική διάταξη και οι τιμές τους απουσιάζουν από τους πίνακες. Παράδειγμα τα πρατήρια του δήμου Μελισσίων, όπως φαίνονται στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων (κανένα πρατήριο):



και όπως δίνονται από την Ένωση Βενζινοπωλών νομού Αττικής (5 πρατήρια):



Χωρίς καθολική συμμετοχή των πρατηριούχων και ζήτηση της υπηρεσίας από τους πολίτες το μέτρο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Από τεχνική άποψη υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, που θα μπορούσαν να κάνουν την προσπάθεια αυτή υπόδειγμα για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και ένα περιζήτητο gadget για πάρα πολλές ελληνικές ιστοσελίδες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Τήλαφος απέστειλε το παρακάτω e-mail στο Υπουργείο Ανάπτυξης εξηγώντας την αναγκαιότητα ορισμένων αλλαγών:

Προς το
Υπουργείο Ανάπτυξης,
Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης
webmaster@fuelprices.gr
Κοιν.: gga@ypan.gr

Θέμα: Αίτημα τεχνικών βελτιώσεων στον ιστότοπο του 
      Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων

Κύριοι

Συγχαρητήρια για την δημιουργία του “Παρατηρητηρίου
Τιμών Υγρών Καυσίμων”. Η προσπάθειά σας αυτή αξίζει
να διαδοθεί και να στηριχθεί από όλους τους πολίτες
και να βρει μίμηση από άλλους δημόσιους οργανισμούς.
Η πληροφόρηση των καταναλωτών για τις φθηνότερες τιμές
μπορεί να συμβάλει στην σωστή ανταγωνιστική λειτουργία
των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Για να διαδοθεί το εγχείρημά σας στο διαδίκτυο και να
επωφεληθούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, είναι
αναγκαίο να υπάρξουν ορισμένες τεχνικές διευκολύνσεις
στον τρόπο που παρέχονται οι πληροφορίες από το
παρατηρητήριο. Μερικές από αυτές είναι (κατά σειρά
προτεραιότητας):

-  Να δηλώνεται καθαρά ότι οι πληροφορίες είναι
   ελεύθερες για οποιαδήποτε χρήση (public domain).

-  Να προσφέρεται RSS feed συνολικό αλλά και ξε-
   χωριστά για τις 54 νομαρχίες της χώρας, ώστε
   να μπορούν να αναρτώνται από τα τοπικά ηλεκτρο-
   νικά μέσα τιμές εστιασμένες στο νομό.

-  Να καταχωρηθούν και να δημοσιευθούν Αριθμοί Μητρώου
   για όλα τα πρατήρια της χώρας. Αυτό το μέτρο είναι
   εξαιρετικά σημαντικό γιατί βοηθάει στον προσδιορισμό
   της γειτονιάς ενός πρατηρίου ώστε να γίνεται εύκολη
   αντίστροφη αναζήτηση του φθηνότερου στην ίδια περιοχή.

-  Να προσφέρεται δυνατότητα απ' ευθείας αναζήτησης
   (query) στη βάση δεδομένων ώστε να μπορεί η
   πληροφορία να ανακτάται από άλλες διαδικτυακές
   υπηρεσίες και να επαναχρησιμοποιείται. Απαραίτητο
   η απάντηση να είναι σε XML και JSON με callback,
   για να διευκολύνονται εφαρμογές σε ιστοσελίδες
   και blog.

   Η αναζήτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ' ελάχιστο:

 -  Επιλογή νομαρχίας και δήμων (πολλαπλή)

 -  Επιλογή Αριθμού Μητρώου πρατηρίου (πολλαπλή)

 -  Επιλογή κατάταξης κατά αλφαβητική σειρά,
    φθηνότερη τιμή ή ημερομηνία

 -  Επιλογή μέγιστου αριθμού αποτελεσμάτων
    (μειώνει το φορτίο του server και τον χρόνο
    παρουσίασης των ιστοσελίδων τρίτων)

Ελπίζοντας στην ανταπόκρισή σας

Με εκτίμηση
(ονοματεπώνυμο)

Για να υπάρξει ανταπόκριση στο ζητούμενο είναι απαραίτητο το αίτημα να γίνει μαζικό. Γι αυτό είναι αναγκαίο να σταλούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα στη διεύθυνση του Παρατηρητηρίου webmaster@fuelprices.gr, με κοινοποίηση και στη Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης του ΥΠΑΝ gga@ypan.gr, με θέμα "Αίτημα τεχνικών βελτιώσεων στον ιστότοπο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων". Αντιγράψτε και διαδώστε σε όσους γνωστούς έχετε το παραπάνω e-mail.

Στη συνέχεια, ανάλογα με την τεχνική ανταπόκριση του ΥΠΑΝ, ο Τήλαφος θα δημοσιεύσει οδηγίες για το πως μπορεί να συμπεριληφθεί η πληροφορία απ' όσους ενδιαφέρονται σε μια ιστοσελίδα ή blog ώστε να υπάρχει online ενημέρωση των αναγνωστών για τις τιμές καυσίμων.

3 σχόλια:

gasprice.gr είπε...

Θεωρώ θετική αυτή την ενέργεια του Υπουργείου αν και έπρεπε με τα μέσα που έχει να κάνει επαγγελματική δουλειά. Δεν καταλαβαίνω βέβαια την δική σας στάση που δεν αναφέρετε τίποτα για το gasprice.gr που είναι μια προσπάθεια των καταναλωτών κάτι που συμφέρει όλους μας. Από τα τέλη του 2005 που ξεκίνησε το gasprice υπήρχαν σελίδες του ΥΠαν για τα καύσιμα και τώρα μετά από τόσα χρόνια παρακινήθηκαν να φτιάξουν το fuelprices.gr! Δεν μιλάω ανταγωνιστικά αντίθετα αν υπήρχε κάτι αξιόλογο από το κράτος δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε κάτι εμείς. Τώρα που έχουμε στήσει τη βάση μας με πολύ κόπο και μεράκι και έχουμε ανάγκη υποστήριξης από όλους τους καταναλωτές ξαφνικά ανακαλύπτει ο κόσμος τις πρωτοβουλίες του Υπ. που είναι καθαρά εραστιτεχνικές παρόλου που έχουν την αναγκαστική υποστήριξη των πρατηριούχων. Δεν βλάπτει να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των καταναλωτών αφού όπως και ναχει είναι στο χέρι μας και εμείς πρέπει να ξυπνήσουμε πρώτα. Ας κάνει το Υπουργείο τους ελέγχους που πρέπει για την ποιότητα των καυσίμων και τα άλλα τα καταφέρνουμε και εμείς.

Χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης ζητάμε μια απλή αναφορά και ο κόσμος μπορεί να καταλάβει.

Φιλικά
gasprice.admin

dzach είπε...

Έχετε δίκιο στην κριτική σας για την καθυστέρηση του ΥΠΑΝ, και για την ποιότητα των δεδομένων του fuelprices.gr, που παρ' ότι παρέχονται υποχρεωτικά, υπολείπονται πολύ από το να είναι πλήρη και ενημερωμένα.

Ασφαλώς και δεν βλάπτει να στηρίζονται οι προσπάθειες των καταναλωτών και είναι παράλειψη του Τήλαφου που δεν αναφέρθηκε στο gasprice.gr. Απ' ότι καταλαβαίνω όμως διαβάζοντας τους όρους και προϋποθέσεις, δεν υπάρχει πολιτική διάθεσης των τιμών που συγκεντρώνονται στο gasprice.gr σαν ελεύθερα και ανοιχτά δεδομένα, πέρα από την ανάγνωση τους στην ιστοσελίδα και το widget με το scroller τιμών.

Ο Τήλαφος στηρίζει στο μέτρο των δυνατοτήτων του κινήσεις πολιτών για τη δημιουργία/διάθεση ανοιχτών δεδομένων στη βάση ανοιχτών προτύπων ως βασική προϋπόθεση για την βελτίωση της καθημερινότητας μας. Θα ήταν ευχής έργο αν οι τιμές καυσίμων στο gasprice.gr ήταν διαθέσιμες σε κάποιο από τα ανοιχτά πρότυπα (π.χ. RSS) για ελεύθερη χρήση online ή για κατέβασμα.

Άλλωστε και το γράμμα στο ΥΠΑΝ είχε το νόημα της παροχής διευκολύνσεων ακριβώς προς την κατεύθυνση των ανοιχτών προτύπων.

gasprice.gr είπε...

Σαφώς και τα δεδομένα είναι ελεύθερα στη βάση των ανοιχτών προτύπων απλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα η λειτουργία του RSS. Θα μου πείτε είναι σημαντικό, το ξέρω όπως και πολλά άλλα και θα γίνει. Πιστεύω όμως ότι το σημαντικότερο είναι η γνωστοποίηση του gasprice.gr ώστε να ενεργοποιηθούν οι καταναλωτές και να συμμετέχουν ενεργά. Ο Φόρτος εργασίας είναι υπεύθυνος αφού δεν είμαστε εταιρεία αλλά κάποιοι άνθρωποι που δουλεύουμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Όπως και να χει ο βασικός μας στόχος είναι η ενημέρωση και αφύπνιση των καταναλωτών και όποιοι έχουν τους ίδιους στόχους θα μας βρουν στο πλευρό τους.
Να στε καλά.