Εγγραφή

Ιστολόγιο

9 Δεκ 2008

Όπου δεν ακούγεται αηδόνι, ακούγεται κοκτέιλ Μολότωφ.

Εδώ και πολύν καιρό βλέπουμε να συσσωρεύεται στη χώρα οργή από τα αδιέξοδα του είδους της πολιτικής που ασκείται. Μόνον οι ανόητοι, οι εμπαθείς ή οι ένοχοι αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος των προβλημάτων που διαπερνούν την ελληνική κοινωνία ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Μέσα από την περιορισμένη κλίμακα των θεμάτων με τα οποία ασχολείται αυτό το ιστολόγιο διακρίνονται καθαρά οι σημαντικές αστοχίες και καθυστερήσεις του δικτύου της εξουσίας στην Ελλάδα να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές συνθήκες που έχουν ήδη από καιρό εγκατασταθεί στον τόπο. Το βέβαιο είναι ότι, λόγω και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τα χειρότερα είναι μπροστά.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι σε σημεία πολιτικού και κοινωνικού ασυνεχούς (με τη μαθηματική έννοια), όπως είναι οι εξεγέρσεις, τα όρια μεταξύ σωστού και λάθους φαίνονται να είναι απροσδιόριστα. Η πεποίθηση μου είναι ότι ο δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων σε μια κοινωνία που γερνάει και κερματίζεται είναι η προώθηση νέων ανθρώπων και νέων ιδεών, η περισσότερη και καλύτερη συμμετοχή και συζήτηση για την ουσία, ο περισσότερος έλεγχος των αρχόντων κι όχι η περισσότερη βία.

Οι πολιτικοί σχηματισμοί που θα προτείνουν συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσουν να δημιουργήσουν βάσεις εμπιστοσύνης για ένα δίκαιο διάλογο στην κοινωνία. Φαίνεται όμως σαν η εξέγερση και το τίμημα αίματος να είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξουν τα κλειστά μάτια και τα αφτιά του κατεστημένου συστήματος εξουσίας. Αλλά αυτή είναι μια αποτυχία που καταγράφεται στη συλλογική εμπειρία και μνήμη και δεν συγχωρείται.

Το σύνολο των τεχνικών πειραμάτων του Τήλαφου αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και την κατάκτηση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ πολιτών και πολιτείας που να αφορά το κοινό συμφέρον. Οι λύσεις που διαφαίνονται (ένα μικρό μέρος των οποίων επιχειρεί να εφαρμόσει αυτό το ιστολόγιο) είναι εφικτές και υλοποιήσιμες, αλλά απαιτούν ρητές δεσμεύσεις και όχι γενικολογίες ή ευχολόγια.

__________________________________________

Κάνε άλμα
πιο γρήγορο απ' τη φθορά.

Όταν ακούς "τάξη"
ανθρώπινο κρέας μυρίζει.

Όταν η συμφορά συμφέρει
λογάριαζέ την για πόρνη.

__________________________________________
Ο τίτλος και τα γνωμικά είναι από τα Ανοιχτά Χαρτιά και τη Μαρία Νεφέλη του Οδυσσέα Ελύτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: