Εγγραφή

Ιστολόγιο

16 Απρ 2008

Κοινωνία της Πληροφορίας: η περίπτωση του ΥΠΕΧΩΔΕ

Ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων χωρικών δεδομένων που αφορούν την Ελλάδα παράγεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι και το υπουργείο των μηχανικών, αφού εκδίδει τις περισσότερες αποφάσεις που τους αφορούν, όπως και τα σχετικά με τις αμοιβές τους από την άσκηση του επαγγέλματος. Είναι επίσης το υπουργείο των εργολάβων και των μεγάλων έργων.

Θα περίμενε κανείς το ΥΠΕΧΩΔΕ να είναι παράδειγμα προσαρμογής στα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής και παράδειγμα συνεπούς και αξιόπιστης διάθεσης δημοσίων δεδομένων στον πολίτη. Αυτό βέβαια θα προϋπόθετε προσήλωση σε δηλωμένες αρχές εξυπηρέτησης του πολίτη. Δυστυχώς στις σελίδες που περιγράφουν το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ: δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στην εξυπηρέτηση του επαγγελματία μηχανικού και του πολίτη.

Η ευθύνη του υπουργείου αυτού για την έλλειψη ελεύθερων χωρικών δεδομένων στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Οι μόνες πηγές ελεύθερων ηλεκτρονικών χωρικών δεδομένων (όπως τα γεωγραφικά όρια της επικράτειας, των περιφερειών και των νομών) είναι τα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει το copyright και χρεώνει για όλες τις χωρικές πληροφορίες που παράγει για τα δημόσια πράγματα. Ο πολίτης υποχρεούται να διπλοπληρώνει την πολιτεία (μια φορά για να δημιουργηθούν και μια για να τα αποκτήσει) για να μάθει όσα αποτελούν δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή του να γνωρίζει (άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται). Τα όρια π.χ. των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της βασικής πολιτικής διάρθρωσης της χώρας, χρεώνονται από το ΟΚΧΕ (ΥΠΕΧΩΔΕ) 1450€, και δεν μπορούν να διακινούνται ελεύθερα.

Σε ό,τι αφορά στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την έγκυρη δημόσια ηλεκτρονική πληροφορία, αυτή φαίνεται να μεταφράζεται σε νεκρούς ιστοτόπους και ξεχασμένες σελίδες, αντί για Web Services και διαδικτυακές εφαρμογές για τον πολίτη. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους:


Ο δικτυακός τόπος www.thalassa.gr του ΥΠΕΧΩΔΕ. Νεκρός εδώ και καιρό. Έφυγε, πάνω σε μια προσπάθεια ανανέωσης του περιεχομένου του.



Για όσους αναρωτιούνται γιατί πεθαίνουν οι λίμνες και τα ποτάμια στην Ελλάδα, ο ιστότοπος του ΥΠΕΧΩΔΕ , www.thisavros.gr , θα τους πληροφορούσε. Πέθανε κι αυτός, πάνω στην προσπάθεια ανανέωσης του περιεχομένου του.



Η μία και μοναδική στην Ελλάδα εφαρμογή GIS για τον πολίτη, για χωροταξικά θέματα:www3.minenv.gr. Αν λειτουργούσε. Νεκρή κι αυτή εδώ και καιρό.


Μπορεί, αν αρκείται κανείς στην προσωπική του οπτική και εμπειρία, να υπολογίζει τον βαθμό αφομοίωσης των σύγχρονων τεχνολογιών στην Ελλάδα μετρώντας τον αριθμό των blog, τις ταχύτητες σύνδεσης και τον αριθμό των συνδέσεων DSL. Παραβλέποντας το ότι ο μέγιστος αριθμός των ιστολογίων είναι εγκατεστημένος και εξυπηρετείται "δωρεάν" από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και ότι το μέγα μέρος της πληροφορίας που διακινείται είναι περιεχόμενο διασκέδασης και ειδησεογραφίας, δηλ. μη παραγωγικό.

Αν όμως μιλούμε για μια Κοινωνία που ζει από και με την Πληροφορία, τότε θα πρέπει μάλλον εκτός απ' αυτά να μετρήσει κανείς το είδος, την ποσότητα και την ποιότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, των ευκολιών και των πληροφοριών που προσφέρονται στον πολίτη, το παραγωγικό δηλαδή μέρος της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών.

Η δε πολυδιαφημισμένη "ηλεκτρονική δημοκρατία", χωρίς ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ευκολίες και έγκυρες πληροφορίες που να γεννά και να διαθέτει η πολιτεία, όπως δηλώνεται ρητά στο Σύνταγμα σαν υποχρέωσή της, γίνεται άλλη μια μορφή κατ' ευφημισμόν "δημοκρατίας": η δημοκρατία της ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας. Μια νεκρή σελίδα, σαν αυτές του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: