Εγγραφή

Ιστολόγιο

3 Φεβ 2008

Δασαρχείο Κορίνθου

Στιγμιότυπο αρχείου δασικών συμβάντων, Δασαρχείο Κορίνθου

"Είναι υποχρέωση μας να δημοσιεύουμε τις καμένες περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει". Έτσι απάντησε ο Δασάρχης Κορίνθου, Δασολόγος κ. Παναγιώτης Μπούλιας, στέλνοντας το αρχείο των καμένων περιοχών που κηρύσσονται αναδασωτέες στην Κόρινθο, απαντώντας με πρακτικό τρόπο στο αίτημα για πληροφόρηση και στο (ρητορικό) ερώτημα, "Μπορούν τα δασαρχεία και η πυροσβεστική;".

"Η αποτύπωση των καμένων εκτάσεων που κηρύσσονται αναδασωτέες είναι ένα μέρος της δουλειάς που κάνουμε. Είναι καλό να δημοσιεύονται τα λεπτομερή στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή, γιατί έτσι ενημερώνεται το κοινό αλλά και οι μηχανικοί, ώστε να διευκολύνονται στη δουλειά τους έχοντας τα ακριβή στοιχεία ελεύθερα διαθέσιμα."

Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί κανείς τα πραγματικά μεγέθη, χωρίς λεπτομερή καταγραφή των συμβάντων. Η τεχνολογία προσφέρει πια τη δυνατότητα μελέτης της εξέλιξης των δασών μέσα στο χρόνο. Ο Δασάρχης Κορίνθου, κατανοώντας το πρόβλημα της ακριβούς αποτύπωσης των δασικών περιοχών που έχει στην ευθύνη του, προσπάθησε να εξοπλίσει με GPS τους δασικούς υπαλλήλους, έτσι ώστε κάθε έξοδος στο πεδίο να συνοδεύεται με καταγραφή χωρικών δεδομένων.

Η μελέτη και η επεξεργασία αεροφωτογραφιών και χαρτών του Υπουργείου Γεωργίας και του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και των αρχείων του Δασαρχείου παρελθόντων ετών, από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, στην αποτύπωση της εξέλιξης των δασικών εκτάσεων της Κορινθίας μέσα στα χρόνια. "Περνώντας τα στοιχεία των συμβάντων σε ηλεκτρονική μορφή με γεωγραφική απεικόνιση, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ιστορία και να βλέπουμε τις τάσεις στην εξέλιξη των δασών, των καταπατήσεων κ.λ.π. Το μέγεθος της καταστροφής, μόλις τώρα, λόγω καταγραφής, γίνεται αντιληπτό" λέει ο Δασάρχης.

Η περίπτωση του Δασαρχείου Κορίνθου είναι μια απάντηση σε όσους απογοητεύονται, ή περιμένουν από μηχανής θεούς να δώσουν λύσεις, κι ένα παράδειγμα για το πως μπορούν επιστήμονες που αγαπούν τη δουλειά τους, με μέθοδο, επιμονή και λίγα τεχνικά μέσα, να έχουν ένα σοβαρό και αξιοποιήσιμο από όλους σύγχρονο τεχνικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: