Εγγραφή

Ιστολόγιο

9 Ιαν 2008

Μπορούν τα δασαρχεία και η πυροσβεστική;

Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός: ρούχα, μπότες, GPS

Είναι εφικτή η καταγραφή των καμένων περιοχών με GPS;

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, περπατώντας Σαββατοκύριακα, με μόνο εξοπλισμό ένα φορητό GPS έναν υπολογιστή και ένα αυτοκίνητο, δύο άτομα (ένα για περπάτημα και ένα οδηγός), καλύψαμε διαδρομή 40 χλμ καμένων ορίων, περπατώντας σύνολο 13 ώρες.

Με απλή αριθμητική και θεωρώντας εφικτά (έχοντας πια την εμπειρία) 10 χλμ περπάτημα τη μέρα συν μετάβαση συν δουλειά γραφείου (PC + gpsbabel + Google Maps) βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:

2 άτομα 10χλμ/ημέρα
4 άτομα 20χλμ/ημέρα
8 άτομα 40χλμ/ημέρα
-------------------------> με 8 άτομα, ενός μήνα δουλειά του Τήλαφου βγαίνει σε μια ημέρα

τα 260 χλμ της περιφέρειας των καμένων της Πάρνηθας (που είναι μάλλον πιο λίγα επειδή η φωτογραμμετρία δεν είναι πόδια) βγαίνουν σε μια εβδομάδα από 6 άτομα (πολύ χονδρικά, 5 οδοιπόροι και 1 οδηγός επαρκούν, αν οργανωθούν στοιχειωδώς οι διαδρομές). Όλη η Αττική τελειώνει το πολύ σε έναν μήνα, μαζί με όλη τη γραφειοκρατεία.

Αν υπολογίσουμε ότι δασικοί υπάλληλοι (ή οι αγροφύλακες) περιδιαβαίνουν τα δάση όλες τις εποχές μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων τους και ότι οι πυροσβέστες δεν έχουν και πολύ δουλειά το χειμώνα, δηλ. το κόστος σε ανθρώποώρες και μεταφορές βγαίνει εκτός υπολογισμού γιατί είναι μισθοί και τυπικά λειτουργικά έξοδα, τότε χρειάζεται μόνον η προμήθεια των φορητών GPS (~160€), μια και το PC συνήθως υπάρχει.

Αν θεωρήσουμε ότι αυτή η οργάνωση γίνεται σε επίπεδο νομαρχίας.:

54 νομαρχίες * 160€ = 8640 € για GPS
Αυτό επί 10x για απρόβλεπτα και εκπαίδευση = 86400 €
Η δημόσια παρουσίαση, προσφορά του Τήλαφου.

Περίπου τόσο κοστίζει η γνώση για τα δάση που χάνονται.

6 σχόλια:

Κωστής Γκορτζής είπε...

Καλώς σε βρίσκω!
Μου θύμισαν τα κείμενα, μια ιστορία από την ...πολυσχιδή σταδιοδρομία μου.
Το 95-96 υπηρετούσα στον Ναύσταθμο της Σούδας και, μεταξύ πολλών άλλων, ήμουν και ο υπεύθυνος για τη συνδρομή στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Νομό Χανίων. Με ναυτάκια που υπηρετούσαν στη στεριά γιατί οι περισσότεροι είχαν προβλήματα υγείας. Παρά ταύτα, πρώτοι φτάναμε στη φωτιά και τελευταίοι φεύγαμε. Κάποια στιγμή, σε σύσκεψη στη Νομαρχία, είπα στην κυρία Νομάρχη ότι, κατά Νόμο, τα αγήματα του Π.Ν. θα έπρεπε να επιτηρούν τα σβησμένα και όχι να μπαίνουν ανειδίκευτα στη φωτιά γιατί θα θρηνήσουμε θύματα.
Η κυρία Νομάρχης πολύ σοβαρά μου απάντησε 'Μα εσείς φτάνετε πρώτοι γιατί η φωτιά καίει τους στήλους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και δεν έχουμε επικοινωνία με την Πυροσβεστική από τη Νομαρχία λόγω διακοπής ρεύματος!
Όταν της είπα ότι υπάρχουν και φορητές γεννήτριες των 40000δραχμών που μπορούσαν κάλλιστα να τροφοδοτήσουν τους ασυρμάτους της Νομαρχίας, με κοίταξε όπως θα κοιτάζουν το GPS στα κείμενά σου και οι σημερινοί 'αρμόδιοι' της Πολιτικής 'Αμυνας!
Μεσαίωνας!

dzach είπε...

Κωστή καλώς ήρθες!

Φαίνεται ότι η πιο δραστική μέθοδος για τη συνειδητοποίηση των δυνατών λύσεων, σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την καινοτομία και τις απλές λύσεις, είναι να γίνει να γίνουν οι απλές λύσεις κοινός τόπος.

Θυμάμαι κι εγώ πρόσφατα σχετικά, όταν προτείνονταν δράσεις για την Κοινωνία της Πληροφορίας που ΔΕΝ αφορούσαν προμήθεια και κατασκευή αλλά οργάνωση υπηρεσιών και δημόσιο περιεχόμενο, η ερώτηση ρουτίνας ήταν "ποιος άλλος το έχει κάνει;". Δηλαδή αδυνατώ να κρίνω, αλλά μπορώ να αντιγράφω. Μόνο που όσοι σκέφτονται έτσι, ούτε αυτό μπορούν να κάνουν. Και δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί στη σελίδα του ΥΠΕΣ η Φώφη Γεννηματά αναφέρεται ακόμη σαν Νομάρχης Αττικής-Πειραιώς. Φαντάσου να μην είχε λάβει και τέτοιες διαστάσεις το θέμα της.

Τέλος πάντων, πέρα από το να σβήνω ο ίδιος φωτιές, όπως έκανα φέτος, ίσως η τεχνολογία αυτή (που ξεπερνά την φωτογραφική αποτύπωση του προβλήματος που στην περίπτωση των πυρκαϊών λειτουργεί μόνον συναισθηματικά) να μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος από τους πολλούς, και να αφήσει και πρωτογενή δεδομένα για όποιον τα χρειαστεί στο μέλλον.

Ούτως ή άλλως, δεν ξέρω άλλον τρόπο να ξεπεράσω αυτήν την αίσθηση ευνουχισμού από την απραξία μπροστά στην ανάγκη, παρά μόνον με κάποιου είδους πράξη.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια!

dzach είπε...

@Νίκο α., εύχομαι να υπάρξει χρήση

Ανώνυμος είπε...

μπράβο σας!
συνεχίστε την καλη δουλεια!

dzach είπε...

Γειά σου μάγισσα!