Εγγραφή

Ιστολόγιο

23 Μαρ 2008

Δεδομένα: η ποιότητα ξεχωρίζει

Ξεφυλλίζοντας ηλεκτρονικά τα ΦΕΚ, δεν μπορεί να μην προσέξει κανείς μερικές δημοσιεύσεις που ξεχωρίζουν. Παρ' όλο που το "τυπικό" μιας ανακήρυξης αναδασωτέας έκτασης στο ΦΕΚ είναι αυστηρό ('Έχοντας υπόψη', κατάλογος νόμων και εγκυκλίων, αναφορές στην αυτοψία κ.λ.π.), ένας ικανός αριθμός δασαρχείων (αλλά όχι όλα) φροντίζει το πρωτότυπο κομμάτι της δημοσίευσης, δηλ. την σελίδα όπου προσδιορίζεται τοπογραφικά η αναδασωτέα έκταση, να είναι επιστημονικά άψογο.

Με τον τρόπο αυτό, η δημοσίευση εξυπηρετεί ΠΛΗΡΩΣ το σκοπό της, να δώσει δηλ. σε οποιονδήποτε πολίτη (και όχι μόνον τις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν άμεση πρόσβαση σε λεπτομερείς χάρτες και το κτηματολόγιο) τα πλήρη δεδομένα της ανακήρυξης ώστε να είναι σε θέση να τα ελέγξει και να τα χρησιμοποιήσει χωρίς άλλες εξαρτήσεις από πρόσωπα και καταστάσεις.

Ένα καλό παράδειγμα είναι το Δασαρχείο Ρόδου. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η παρουσίαση της καμένης περιοχής δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο αμφισβήτησης των ορίων της.


Προκαλεί εντύπωση όμως, πώς η ίδια Διεύθυνση Δασών, αυτή της Δωδεκανήσου, και ο ίδιος Διευθυντής Δασών, έχοντας το παράδειγμα του Δασαρχείου Ρόδου, δεν επιβάλλει την ίδια ποιότητα στις εκθέσεις όλων των δασαρχείων που εποπτεύει. Ένα παράδειγμα ελλιπούς (για τον πολίτη) δημοσίευσης, έρχεται από το διπλανό νησί της Κω:


Η καλή επιστημονική παρουσίαση δεν εξαντλείται στην καλή εμφάνιση, αλλά επικεντρώνεται στην ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ των δεδομένων. Ένα παράδειγμα πιστής εφαρμογής αυτού του κανόνα είναι (ξανά) το Δασαρχείο Κορίνθου, που στο ΦΕΚ Δ 80/2008, εκτός από τους ορθοφωτοχάρτες των περιοχών, δημοσιεύει 72 σελίδες (!) με τις συντεταγμένες των καμένων δασικών περιοχών Ζευγολατίου, Σουληναρίου και Χαλκίου που κάηκαν το καλοκαίρι του 2007.

Αντίθετα, για την τεράστια καταστροφή στις περιοχές της Ηλείας, με δεδομένη και την μεγάλη "οικιστική πίεση" που δέχεται η περιοχή (π.χ. η περιοχή της Ζαχάρως), δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Δ 562/2007 ένας και μόνον χάρτης κλίμακας 1:150000 με κοκκινισμένες τις περιοχές (210000στρ) που κάηκαν. Η πρακτική αξία της ανακήρυξης και της δημοσίευσης αυτής για τον απλό πολίτη που έχει κτηματικές υποθέσεις εκεί, ή η χρησιμότητά της στα δικαστήρια σε υποθέσεις καταπατήσεων και διεκδικήσεων δημόσιας γης από ιδιώτες, είναι μηδενική.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άντε μετά να μην περάσει από το μυαλό σου πως δεν μπορεί να είναι συμπτωματική η διαφορά...

dzach είπε...

Δυστυχώς όσο το ψάχνει κανείς ανακαλύπτει κι άλλα. Και τα χειρότερα έπονται.