Εγγραφή

Ιστολόγιο

13 Δεκ 2008

Η σύγχρονη Πνύκα

Συνέλευση πολιτών στην Πνύκα, από το Flickr.

Με στόχευση, συμμετοχή, και μεθοδικότητα, το ιστολόγιο Λόφοι Φιλοπάππου ασχολείται με την προστασία των δημόσιων χώρων (αρχαιολογικών, πρασίνου κ.λ.π.) της Πνύκας και της ευρύτερης περιοχής του Φιλοπάππου και την προσβασιμότητά τους απ' το κοινό, γιατί η καλύτερη προστασία τους είναι η αγάπη των κατοίκων.

Στο ιστολόγιο περιγράφονται τα προβλήματα, οι ανοιχτές συνελεύσεις και οι δράσεις των πολιτών και υπάρχει πλούτος πληροφοριών και επιμελημένη συλλογή γεωγραφικών στοιχείων για την περιοχή και τα προβλήματα της. Δείχνουν πώς καλλιεργούνται διαδικασίες ελέγχου της εξουσίας στο επίπεδο των πολιτών, που ξεπερνούν την συνηθισμένη παθητική διαμαρτυρία χτίζοντας το περιβάλλον μιας σύγχρονης "εκκλησίας του δήμου" για τα θέματα που τους απασχολούν, και προσφέροντας επί πλέον με τη σωστή τεκμηρίωση που παρέχουν και ένα μέτρο σύγκρισης για τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που παρέχουν και οι φορείς της πολιτείας.

Επειδή πολλοί "αναρωτιούνται" τις τελευταίες μέρες για τις αιτίες της εκρηκτικής οργής η οποία καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, διαβάστε π.χ. στο φάκελο Διονύσου για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι καταγγελίες των πολιτών, για καταπατήσεις και αυθαιρεσίες που γίνονται εντός του αρχαιολογικού χώρου, από τους "ειδικούς" της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ). Με κάποιες από τις απόψεις ή και τις δράσεις των πολιτών μπορεί ίσως κανείς να διαφωνήσει, όμως οι ενέργειες τους είναι ανοιχτές στην κριτική και διαφανείς και στοχεύουν στον έλεγχο αυτών που παρανομούν, όπως και οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι ανοιχτές και προσιτές στον καθένα χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την καθιερωμένη πολιτική κρυπτότητας των "ειδικών" της πολιτείας, που δεν έχουν μάθει να ελέγχονται και να συνδιαλέγονται με τους πολίτες.

Αυτή όμως η διαφορά είναι που φέρνει και την έκρηξη της οργής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: